Matprat
Moderators: Larsen, Mod-gruppen.
- Kesseboy
- Posts: 15757
- Joined: Mon Aug 30, 2004 12:14 pm
- Location: Bodø
- Has thanked: 1194 times
- Been thanked: 1079 times
Re: Matprat
Ehr, ovnen vår er av type fire plater med innstilling fra 1 til 9, en steikovn med kombinasjoner av over- og undervarme og en termostat for steikovnen. Har egen lys-setting. Ellers ingen klokke, verken mekanisk eller digital, ingen varmluft, ingen induksjon og når jeg tenker meg om mangler vi en av bryterne også
Når du forventer det verste. Venter på at det skal skje. Og så skjer det.
Glimtfølelsen.
Glimtfølelsen.
- Los-Loco
- Posts: 7293
- Joined: Thu Feb 26, 2004 9:27 am
- Location: Bodø
- Has thanked: 442 times
- Been thanked: 877 times
- Contact:
Re: Matprat
Ok, mulig jeg skylder deg en femmer da...
Du får legge ny ovn inn på ønskelisten til bursdag og jul. Du har noen kule kjøkkenopplevelser foran deg hvis du oppgraderer til en ovn med induksjonstopp, og kanskje enda bedre; dampfunksjon i stekeovnen.
Du får legge ny ovn inn på ønskelisten til bursdag og jul. Du har noen kule kjøkkenopplevelser foran deg hvis du oppgraderer til en ovn med induksjonstopp, og kanskje enda bedre; dampfunksjon i stekeovnen.
- Sulliken
- Moderator
- Posts: 16539
- Joined: Thu Apr 15, 2004 3:47 pm
- Location: Kløfta
- Has thanked: 962 times
- Been thanked: 733 times
- Contact:
Re: Matprat
Lagde en fantastisk middelhavsinspirert fiskesuppe på søndagen.
1 liter vann + 1 grønnsaks- og 1 fiskebuljong
1 liten boks tomatpurrè
div grønnsaker
cherrytomater
hvitløk
fersk laks
fersk torsk
salt
pepper,
chilikrydder (inneholder bla chili, nellik, allehånde..)
"pasta rosso"-krydder
mens buljongen koker opp, steker du tomatpurrèen noen minuter, slik at syrene fordamper og purèen får en rundere og søtere smak. Tilsett så denne i buljongen sammen med 5-6 oppkuttete cherrytomater. la koke litt slik at tomatene løser seg opp.
Grønnsakene bør deles opp I 2 "grupper"; de som trenger lang koketid og de som trenger kort. I første gruppe hadde jeg skivet potet, gulrot, persillerot, I den andre squash, løk og hvitløk.
mens grønnsakene kokes mør krydrer du etter ønske, og når det er gjort skrur du ned varmen slik at suppen ikke koker lengre. Tilsett så den oppkuttede fisken og la den trekke til den er ferdig
Server med rundstykker og smør
Voilà
Nammenamme
1 liter vann + 1 grønnsaks- og 1 fiskebuljong
1 liten boks tomatpurrè
div grønnsaker
cherrytomater
hvitløk
fersk laks
fersk torsk
salt
pepper,
chilikrydder (inneholder bla chili, nellik, allehånde..)
"pasta rosso"-krydder
mens buljongen koker opp, steker du tomatpurrèen noen minuter, slik at syrene fordamper og purèen får en rundere og søtere smak. Tilsett så denne i buljongen sammen med 5-6 oppkuttete cherrytomater. la koke litt slik at tomatene løser seg opp.
Grønnsakene bør deles opp I 2 "grupper"; de som trenger lang koketid og de som trenger kort. I første gruppe hadde jeg skivet potet, gulrot, persillerot, I den andre squash, løk og hvitløk.
mens grønnsakene kokes mør krydrer du etter ønske, og når det er gjort skrur du ned varmen slik at suppen ikke koker lengre. Tilsett så den oppkuttede fisken og la den trekke til den er ferdig
Server med rundstykker og smør
Voilà
Nammenamme
The North belongs to Bodø.
-Faris Moumbagna
-Faris Moumbagna
-
- Posts: 7043
- Joined: Thu Mar 27, 2008 10:22 am
- Location: Saltdal
- Has thanked: 114 times
- Been thanked: 155 times
- Contact:
Re: Matprat
Pølse i lompe til middag idag.. Kanskje hvis jeg er heldig så er det litt ketchup og sennep igjen!
Re: Matprat
Jeg hater matlaging. Eller, jeg har hatet matlaging i mange år. Dette har følgelig heller ikke gitt grobunn for særlig til skills på kjøkkenet. Det har i grunn aldri vært noe problem for jeg er egentlig ganske enkel i matveien. Pølse, potet og litt smør så er jeg fornøyd.
En sjelden gang har jeg ekstra tålmodighet til matlaging og ønsker å være litt mer ekstravagant og storslagen. Da steiker jeg litt bacon til overnevnte måltid.
De siste årene har dette begynt å endre seg. Jeg har hatt gleden av å spise på NOMA noe som må sies å være en opplevelse av de sjeldne. Anbefales på det sterkeste.
Jeg har en del kompiser som etterhvert har blitt kløppere på kjøkkenet og ikke minst har jeg en kjæreste som er ganske så dyktig på matlaging. Dette har satt meg i en litt irriterende posisjon. Jeg har ikke lenger lyst til å være udugelig til å tilberede mat og vil definitivt ikke ha en husholdning hvor det bare er kvinnen som lager mat.
Så jeg prøver.
Hvilket har vist seg å ha svært varierende utfall. Min stakkars kjæreste har spist relativt lite middag ved mer enn en anledning. Desverre.
Oppskrifter har desverre en tendens til å utelate noe, eller ta for gitt en del grunnkunnskaper som jeg ikke besitter. Dermed er det en del oppskrifter jeg ikke en gang gidder å begi meg ut på. Andre oppskrifter krever at man er god på å gjøre flere ting samtidig. Det er ikke jeg. Det koker over, svis, overkokes og generelt ødelegges over en lav sneaker dersom jeg må kutte noe samtidig som noe annet oppvarmes.
En sjelden gang kommer jeg riktignok over en oppskrift som selv en døgennikt som meg kan håndtere og som likevel smaker aldeles fortreffelig. Det er en slik oppskrift jeg nå skal dele.
Det er en slags tapasrett, eller dessert kan man vel også kalle det. Det er i alle fall ingen middag.
Den er valgt ut rett og slett fordi det smaker så latterlig godt.
Det du trenger er følgende:
4-skiver formloff
8-skiver BACON* (*fordi BACON alltid skal skrives med store bokstaver**. **Larsens reviderte skriveregler)
Snøfrisk
1.dl. sorte oliven.
Skjær skiver av loffen og fjern skorpen.
Smør på snøfrisk og fordel hakket oliven på skivene.
Del dem i to og rull dem sammen med en baconskive utenpå.
Fest med småpinner (f.eks. tannpirkere uten smak) som først har ligget litt i vann.
Stek dem i oven i 5-10 minutter.
Dette ble en suksess her i heimen tross store mengder skepsis i forkant. Virkelig snadder!
Edit: Fikset noen småfeil.
En sjelden gang har jeg ekstra tålmodighet til matlaging og ønsker å være litt mer ekstravagant og storslagen. Da steiker jeg litt bacon til overnevnte måltid.
De siste årene har dette begynt å endre seg. Jeg har hatt gleden av å spise på NOMA noe som må sies å være en opplevelse av de sjeldne. Anbefales på det sterkeste.
Jeg har en del kompiser som etterhvert har blitt kløppere på kjøkkenet og ikke minst har jeg en kjæreste som er ganske så dyktig på matlaging. Dette har satt meg i en litt irriterende posisjon. Jeg har ikke lenger lyst til å være udugelig til å tilberede mat og vil definitivt ikke ha en husholdning hvor det bare er kvinnen som lager mat.
Så jeg prøver.
Hvilket har vist seg å ha svært varierende utfall. Min stakkars kjæreste har spist relativt lite middag ved mer enn en anledning. Desverre.
Oppskrifter har desverre en tendens til å utelate noe, eller ta for gitt en del grunnkunnskaper som jeg ikke besitter. Dermed er det en del oppskrifter jeg ikke en gang gidder å begi meg ut på. Andre oppskrifter krever at man er god på å gjøre flere ting samtidig. Det er ikke jeg. Det koker over, svis, overkokes og generelt ødelegges over en lav sneaker dersom jeg må kutte noe samtidig som noe annet oppvarmes.
En sjelden gang kommer jeg riktignok over en oppskrift som selv en døgennikt som meg kan håndtere og som likevel smaker aldeles fortreffelig. Det er en slik oppskrift jeg nå skal dele.
Det er en slags tapasrett, eller dessert kan man vel også kalle det. Det er i alle fall ingen middag.
Den er valgt ut rett og slett fordi det smaker så latterlig godt.
Det du trenger er følgende:
4-skiver formloff
8-skiver BACON* (*fordi BACON alltid skal skrives med store bokstaver**. **Larsens reviderte skriveregler)
Snøfrisk
1.dl. sorte oliven.
Skjær skiver av loffen og fjern skorpen.
Smør på snøfrisk og fordel hakket oliven på skivene.
Del dem i to og rull dem sammen med en baconskive utenpå.
Fest med småpinner (f.eks. tannpirkere uten smak) som først har ligget litt i vann.
Stek dem i oven i 5-10 minutter.
Dette ble en suksess her i heimen tross store mengder skepsis i forkant. Virkelig snadder!
Edit: Fikset noen småfeil.
- Boombadila
- Moderator
- Posts: 8371
- Joined: Wed Mar 26, 2008 11:32 am
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 166 times
Re: Matprat
Noe som ofte kan være en fordel, er å bruke lav temperatur, men heller steike lengre. På den måten har du også bedre kontroll mens du bedriver multitasking på kjøkkenet.
Re: Matprat
Multitasking, et ord jeg frykter
Men ja, det kan nok godt hende jeg kjører på med for høy varme. Tålmodighet er ikke i krydderskapet når jeg begynner å bli sulten
Men ja, det kan nok godt hende jeg kjører på med for høy varme. Tålmodighet er ikke i krydderskapet når jeg begynner å bli sulten
-
- Posts: 3417
- Joined: Sun Aug 28, 2005 2:42 pm
- Location: Oslo/Steigen
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 56 times
- Contact:
Re: Matprat
Dette er alfa og romeo når det gjelder matlaging.Boombadila wrote:lav temperatur, men heller steike lengre.
- Kesseboy
- Posts: 15757
- Joined: Mon Aug 30, 2004 12:14 pm
- Location: Bodø
- Has thanked: 1194 times
- Been thanked: 1079 times
Re: Matprat
BACON er Alba og Omerta. I tvil? Bruk mer BACON. Litt iffy smak? Ikke nok BACON!
Når du forventer det verste. Venter på at det skal skje. Og så skjer det.
Glimtfølelsen.
Glimtfølelsen.
-
- Posts: 7043
- Joined: Thu Mar 27, 2008 10:22 am
- Location: Saltdal
- Has thanked: 114 times
- Been thanked: 155 times
- Contact:
Re: Matprat
Igår brillierte jeg på kjøkkenet! Satt ovnen på 225 grader, lot den forvarme mens jeg sjekket dagens nytt, før jeg satt inn den gyldne retten!
Grandiosa tenkte du?
Nånei, så primitiv er nok ikke jeg. Jeg klæsja inn et brett med kyllingvinger! HØY klasse!
Grandiosa tenkte du?
Nånei, så primitiv er nok ikke jeg. Jeg klæsja inn et brett med kyllingvinger! HØY klasse!
-
- Posts: 3417
- Joined: Sun Aug 28, 2005 2:42 pm
- Location: Oslo/Steigen
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 56 times
- Contact:
Re: Matprat
Jeg har fått dilla på hjemmelagd Chop Suey i det siste, det er latterlig enkelt og latterlig kjapt å lage!
Slik lager du en skikkelig ungkarsporsjon:
Lag 3-4 dl med kylling- eller grønnsaksbuljong. Oppi dette blander du et par spiseskjeer med soyasaus, en strøken teskje ingefær og en stor spiseskje maisennamel. Bland godt, og ha dette klart på kjøkkenbenken. Kok opp en porsjon med eggnudler også.
Kutt en kyllingfilet i strimler, hakk et par båter hvitløk og kutt en grei rødløk i strimler.
Kjør stekepanna di (eller wokpanna) på sterk varme, ha litt olje i pannen og fres kyllingstrimlene i et par minutter, så har du oppi hvitløken og rødløken og freser dette i et minutt sammen med kyllingen, til slutt slenger du i litt grønnsaker fra en wokblandingspose og steker alt sammen i et minutt eller to. Krydre gjerne med litt pepper.
Så skrur du ned på plata og heller over buljongblandingen du lagde først (den er ganske salt så derfor trenger man ikke å salte tidligere i prosessen). Rør godt rundt og la dette koke i et par minutter til det får en fin tykk konsistens. Server hele sulamitten sammen med eggnudlene.
Hvis du multitasker effektivt, er alt dette gjort på et kvarter, og det smaker godt som bare rakkern.
Slik lager du en skikkelig ungkarsporsjon:
Lag 3-4 dl med kylling- eller grønnsaksbuljong. Oppi dette blander du et par spiseskjeer med soyasaus, en strøken teskje ingefær og en stor spiseskje maisennamel. Bland godt, og ha dette klart på kjøkkenbenken. Kok opp en porsjon med eggnudler også.
Kutt en kyllingfilet i strimler, hakk et par båter hvitløk og kutt en grei rødløk i strimler.
Kjør stekepanna di (eller wokpanna) på sterk varme, ha litt olje i pannen og fres kyllingstrimlene i et par minutter, så har du oppi hvitløken og rødløken og freser dette i et minutt sammen med kyllingen, til slutt slenger du i litt grønnsaker fra en wokblandingspose og steker alt sammen i et minutt eller to. Krydre gjerne med litt pepper.
Så skrur du ned på plata og heller over buljongblandingen du lagde først (den er ganske salt så derfor trenger man ikke å salte tidligere i prosessen). Rør godt rundt og la dette koke i et par minutter til det får en fin tykk konsistens. Server hele sulamitten sammen med eggnudlene.
Hvis du multitasker effektivt, er alt dette gjort på et kvarter, og det smaker godt som bare rakkern.
-
- Site Admin
- Posts: 10717
- Joined: Sun Apr 17, 2005 1:45 pm
- Has thanked: 2221 times
- Been thanked: 366 times
Re: Matprat
Sett den på 55 grader inn med vingene 2-3 timer først så fyrer du den opp på slutten for å få den litt crispy!ingen87 wrote:Igår brillierte jeg på kjøkkenet! Satt ovnen på 225 grader, lot den forvarme mens jeg sjekket dagens nytt, før jeg satt inn den gyldne retten!
Grandiosa tenkte du?
Nånei, så primitiv er nok ikke jeg. Jeg klæsja inn et brett med kyllingvinger! HØY klasse!
Yummy
@liverglimt
-
- Posts: 7043
- Joined: Thu Mar 27, 2008 10:22 am
- Location: Saltdal
- Has thanked: 114 times
- Been thanked: 155 times
- Contact:
Re: Matprat
Hmm snedig tips.. Idag ble det egg og bacon til middag etter ei oppskrift som ville fått Kesseboy til å sikle! Masse bacon, tre egg!
- Boombadila
- Moderator
- Posts: 8371
- Joined: Wed Mar 26, 2008 11:32 am
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 166 times
-
- Posts: 7043
- Joined: Thu Mar 27, 2008 10:22 am
- Location: Saltdal
- Has thanked: 114 times
- Been thanked: 155 times
- Contact:
Re: Matprat
Ingenting kan måle seg med pannkak med flæsk og sukker.. Prøv å spis det forran en gjeng med østlendinger! For å si det sånn, tror ikke det er den vanligste komboen i Oslo :p
- Los-Loco
- Posts: 7293
- Joined: Thu Feb 26, 2004 9:27 am
- Location: Bodø
- Has thanked: 442 times
- Been thanked: 877 times
- Contact:
Re: Matprat
Fleskepannekaker? Det er da ikke spesielt nord-norsk mat, er det? Har inntrykk av at det spises overalt i landet. Google gir i allefall dugelig med treff både på fleskepannekaker og pannekaker med bacon. Mer enn hundre tusen fler enn "møsbrømlefse" som kan benyttes som referansesøk på noe som udiskutabelt er både nord-norsk og ganske lokalt.
Forøvrig er jeg enig, fleskepannekaker er middagen sin, det! Gjerne med iskald melk til!
Forøvrig er jeg enig, fleskepannekaker er middagen sin, det! Gjerne med iskald melk til!
- poteten
- Moderator
- Posts: 5570
- Joined: Fri Apr 08, 2005 6:20 pm
- Location: Trondheim
- Has thanked: 167 times
- Been thanked: 322 times
Re: Matprat
I dag inviterte vi et vennepar på middag i anledning den ene parten i venneparret sin bursdag i går.
Jeg disket opp Tapas ala Poteten.
1. Hjemmelagde greske kjøttboller.
- 400 g kjøttdeig, litt vann, litt grilja-mel og to poser med gresk dressing-pulver som man opprinnelig bruker for i rømme. Stekt i panne, før varmet i ovnen i ca 25 minutter.
2. Kyllingklubb-lår
- 8 stk marinert i koriander, kyllingkrydder og aromat over natten. I ovnen i ca 65 minutter på 160 grader. Nydelig.
3. Biffstykker
- Fire stykk små biffstykker, marinert i kryddersmør, olje og biffkrydder. Stekt i panne på lav varme før i ovnen i ca. 20 minutter.
4. Ostegratinerte minitortillas
- Fire stykk soft flour el paso mini-wraps, dysset i tørket hvitløk og koriander og litt grillkrydder. Revet norvegia og cheddar inni, sammen med oppskårte champinjong-sopp. Rullet sammen og revet cheddar oppå. I ovnen i ca 25 minutter.
5. Hjemmelaget hvitløksdressing
- En pakke majones, en boks rømme, hvitløk, salt, pepper og litt sukker. Rør sammen og la stå over natten i kjøleskap. Verdens beste dressing. Eksperimenter gjerne med aromat-krydder.
6. Hjemmelaget søtpotetgull
- Skrell fire stykk store søtpoteter og lag tynne skiver på raspern. Bruk olje i panna og friter alle skivene i 2 minutter hver, før tørkes på papir i en liten halvtime.
7. Sopp ala Børge
- Fire store portabello-sopper skrelles. Olje, fersk koriander, pepper og aromat-krydder som marinade. Gni soppene på utsiden og "innsiden". Legg i ildfast form, bitteliten dæsj kryddersmør i "sentrum" av soppen og legg en skive med Leicester-ost oppå.
Gratiner i ovnen i 10-12 minutter. EPISK GODT.
Litt hjemmelaget focaccia til og du har episk tapas-måltid.
Forutenom hvitløksdressingen og kyllingklubblårene, begynte jeg med alt i dag. Totalt tok det meg tre flotte timer, siden jeg mirakuløst nok klarte å planlegge meg gjennom prosessen.
Det er fantastisk digg å være på kjøkkenet
Jeg disket opp Tapas ala Poteten.
1. Hjemmelagde greske kjøttboller.
- 400 g kjøttdeig, litt vann, litt grilja-mel og to poser med gresk dressing-pulver som man opprinnelig bruker for i rømme. Stekt i panne, før varmet i ovnen i ca 25 minutter.
2. Kyllingklubb-lår
- 8 stk marinert i koriander, kyllingkrydder og aromat over natten. I ovnen i ca 65 minutter på 160 grader. Nydelig.
3. Biffstykker
- Fire stykk små biffstykker, marinert i kryddersmør, olje og biffkrydder. Stekt i panne på lav varme før i ovnen i ca. 20 minutter.
4. Ostegratinerte minitortillas
- Fire stykk soft flour el paso mini-wraps, dysset i tørket hvitløk og koriander og litt grillkrydder. Revet norvegia og cheddar inni, sammen med oppskårte champinjong-sopp. Rullet sammen og revet cheddar oppå. I ovnen i ca 25 minutter.
5. Hjemmelaget hvitløksdressing
- En pakke majones, en boks rømme, hvitløk, salt, pepper og litt sukker. Rør sammen og la stå over natten i kjøleskap. Verdens beste dressing. Eksperimenter gjerne med aromat-krydder.
6. Hjemmelaget søtpotetgull
- Skrell fire stykk store søtpoteter og lag tynne skiver på raspern. Bruk olje i panna og friter alle skivene i 2 minutter hver, før tørkes på papir i en liten halvtime.
7. Sopp ala Børge
- Fire store portabello-sopper skrelles. Olje, fersk koriander, pepper og aromat-krydder som marinade. Gni soppene på utsiden og "innsiden". Legg i ildfast form, bitteliten dæsj kryddersmør i "sentrum" av soppen og legg en skive med Leicester-ost oppå.
Gratiner i ovnen i 10-12 minutter. EPISK GODT.
Litt hjemmelaget focaccia til og du har episk tapas-måltid.
Forutenom hvitløksdressingen og kyllingklubblårene, begynte jeg med alt i dag. Totalt tok det meg tre flotte timer, siden jeg mirakuløst nok klarte å planlegge meg gjennom prosessen.
Det er fantastisk digg å være på kjøkkenet
-
- Posts: 7043
- Joined: Thu Mar 27, 2008 10:22 am
- Location: Saltdal
- Has thanked: 114 times
- Been thanked: 155 times
- Contact:
Re: Matprat
Hmm mulig det er litt lokale variasjoner der. Men har et veldig godt minne fra Ås at jeg og min Trønderske kompis vartet opp med pannekaker med flesk og sukker og serverte til blant annet en fra Tønsberg og Sarpsborg og begge synes det var like sært :p
Jeg vartet idag opp med kongen over alle lørdagsretter; risengrynsgraut! En særdeles undervurdert rett som jeg lett hadde satt på ei topp fem liste.
Jeg vartet idag opp med kongen over alle lørdagsretter; risengrynsgraut! En særdeles undervurdert rett som jeg lett hadde satt på ei topp fem liste.
-
- Site Admin
- Posts: 10717
- Joined: Sun Apr 17, 2005 1:45 pm
- Has thanked: 2221 times
- Been thanked: 366 times
Re: Matprat
Poteten, jeg er litt skuffet over din beskrivelse. På enhver tapastilstelning så er det viktig å servere rikelig med drikke.
Hva slags vin/øl serverte du?
Hva slags vin/øl serverte du?
@liverglimt
- poteten
- Moderator
- Posts: 5570
- Joined: Fri Apr 08, 2005 6:20 pm
- Location: Trondheim
- Has thanked: 167 times
- Been thanked: 322 times
Re: Matprat
Siden paret hadde med seg en 1-åring, og min samboer er gravid i 35. uke, så blir det dårlig med alkohol.
Ideelt ville jeg servert en god rødvin, samt litt god øl, type Hobgoblin.
Men det ble sjampagnebrus
Ideelt ville jeg servert en god rødvin, samt litt god øl, type Hobgoblin.
Men det ble sjampagnebrus
- Boombadila
- Moderator
- Posts: 8371
- Joined: Wed Mar 26, 2008 11:32 am
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 166 times
Re: Matprat
Maten står i ovnen nå.
Her blir det pannekaker, bacon og Hooper`s Ginger Brew. Superb godt!
Her blir det pannekaker, bacon og Hooper`s Ginger Brew. Superb godt!
- Boombadila
- Moderator
- Posts: 8371
- Joined: Wed Mar 26, 2008 11:32 am
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 166 times
-
- Site Admin
- Posts: 10717
- Joined: Sun Apr 17, 2005 1:45 pm
- Has thanked: 2221 times
- Been thanked: 366 times
Re: Matprat
Skal ikke kimse av en god champis.
Neste gang du skal servere tapas og har med litt kjøttretter så skal du kjøpe en flaske Protos Roble fra Ribera del Duero. Den kan også drikkes til en skikkelig kjøttrett, men slutt med masse saus. Det ødelegger for vinen!
Neste gang du skal servere tapas og har med litt kjøttretter så skal du kjøpe en flaske Protos Roble fra Ribera del Duero. Den kan også drikkes til en skikkelig kjøttrett, men slutt med masse saus. Det ødelegger for vinen!
@liverglimt