Opp og ned med Leeds United

Moderator: Larsen

Svar
Brukeravatar
Masinga
Innlegg: 2064
Registrert: man feb 23, 2004 10:58 pm
Sted: Oslo

Opp og ned med Leeds United

Legg inn av Masinga » ons apr 07, 2004 10:36 am

Det er noen som lurer på hva som har gått galt i Leeds United. Det skal jeg herved prøve å forklare!

Den økonomiske nedturen til Leeds United er et skrekkeksempel på hvor galt det kan gå når ambisjoner og utålmodighet kobles sammen. Spesielt bør overambisiøse fotballedere og kravstore tilhengere ta lærdom av dette. Og det har man kanskje allerede? Nylig fikk vi i NRKs Brennpunkt innblikk i fotballboblen som sprakk i norsk toppfotball. Det samme har skjedd i England, men i langt større målestokk. Her må man bruke både 10 og 20 gangeren i forhold for å vise dimensjonene. Jeg registrerer at GaleMatias er Chelseafan. Gjelden i Chelsea er faktisk større enn i Leeds, men i Chelski har man en russer som betjener gjelda (er den ikke på ca. 1,2 milliard NOK?) med blodpenger inntjent på de russiske stepper.

Det er ingen enkel sak å forklare det som har skjedd med Leeds United på noen få linjer. Det kommer sikkert en bok om dette med tid og stunder. Men jeg vil her prøve på en litt lengre betraktning enn vanlig på denne siden.

Da formann Peter Ridsdale fikk sparken i slutten av mars 2003 hadde han nettopp fremlagt et halvårsregnskap på historiske £ 17,2 mill. i tap første halvår av siste regnskapsår. Høsten 2003 kom meldingen om at underskuddet i Leeds var på formidable £ 45 mill. for hele dette regnskapsåret. Gjelden var på £ 81 mill. Utgiftene var galopperende og Leeds klarte ikke å betjene sine lån. I lang tid har klubben ved adm.dir. Trevor Birch vært på jakt etter nye eiere for å unngå å bli satt under administrasjon. I mars lyktes det endelig. Et lokalt konsortium gikk inn og kjøpte klubben for £ 30 mill., hvorav 20 mill. gikk til kreditorene og £ 10 mill. er avsatt til daglig drift. Selve morselskapet Leeds United Plc. er satt under administrasjon. Det sies at gammel gjeld er slettet, men det gjenstår å se. Mye må gjøres for å snu pengestrømmen. Fremdeles er utgiftene i klubben større enn inntektene.

De fleste kan sikkert litt om hva Leeds har prestert sportslig de siste årene. Laget har ikke vunnet noen ting, men kurven gikk rakt oppover siden David O`Leary (DOL) overtok laget etter George Graham i 1998. Året før hadde Leeds fått en formann ved navn Peter Ridsdale, som virket både dyktig, handlekraftig (i dobbelt forstand) og ambisiøs. Og klubben hadde han elsket siden guttedagene.

DOL fikk en knallstart på sin managerkarriere. Sesongen 1998/ 99 endte Leeds på 4. plass i ligaen. Svært mange talenter fra egen stall fikk prøve seg og gjorde en utmerket jobb. Laget viste spillerglede og blomstret under DOLs ledelse. Bl.a. Woodgate og Smith slo gjennom denne sesongen. Laget til DOL ble etter hvert kalt ”David O`Leary`s likely lads”. Han brukte lite ressurser på spillerkjøp i sin første sesong. Dette skulle imidlertid endre seg.

Sommeren året etter begynte Leeds å handle i stor stil. I løpet av sin managerperiode i Leeds brukte DOL rundt £100 mill. på spillerkjøp. Her er lista over de største overgangene i tidsrommet 1999 – 2000:

Sommeren 1999:
• Danny Mills, £ 4,37 mill. fra Charlton
• Michael Bridges, £ 4,5 fra Sunderland
• Eirik Bakke, £ 1 mill. fra Sogndal (dette er delbetaling 1, til sammen har nok Sogndal fått ca. NOK 25 mill. etter et visst ant. kamper)
• Michael Duberry, £ 4 mill. fra Chelsea.
• Darren Huckerby, £ 4 mill. fra Coventry.
Høsten 1999:
• Jason Wilcox, £ 3 mill. fra Blacburn
Sommeren 2000:
• Olivier Dacourt, £ 7,2 mill fra Lens
• Mark Viduka, £ 6,5 mill. fra Celtic
• Dominic Matteo, £ 4,75 mill. fra Liverpool
Høsten 2000:
• Rio Ferdinand, £ 18 mill. fra West Ham
• Robbie Keane, på lån fra Inter Milan. Ble i april 2001 kjøpt permanent for £ 12 mill.

Mange begynte nå å lure! Hvor fikk plutselig Leeds pengene fra til alle disse oppkjøpene? Fram til 1999 hadde Leeds vært veldig nøkterne i sine spillerkjøp. Det kunne fra tid til annen forekomme dyre kjøp, men det hørte egentlig til sjeldenhetene. Til da var det dyreste kjøpet i Leeds` historie overgangen til Thomas Brolin fra Parma i nov. 1995 til £ 4,5 mill. Svaret på dette kommer litt lenger ut i innlegget.

Begynnelsen på nedturen kom i 2001. Kanskje litt merkelig, all den tid Leeds gjorde knallsuksess i Champions League (CL). Leeds kom helt til semifinalen, men tapte dessverre for Valencia. Økonomisk var det et eventyr. Leeds tjente over £20 mill. på deltagelsen i CL. Og Leeds hadde store TV-inntekter fra Sky Sports på direktesendte ligakamper. I ligaen gikk det imidlertid ikke så bra. Leeds endte på den fatale 4. plassen. Bare de tre beste var kvalifisert for neste års CL. Leeds måtte høsten 2001 ta til takke med ”bare” UEFA-cupen. CL hadde imidlertid gitt Leeds blod på tann og man ville tilbake snarest mulig. Det gikk nok en del meldinger frem og tilbake mellom formann Peter Ridsdale og David O`Leary (DOL) den sommeren. Jeg er ganske sikker på at DOL hvisket i øret til Ridsdale at ”bare jeg får kjøpe den og den spilleren, kan jeg garantere suksess neste sesong i serien og være kvalifisert til CL”. Det som er mer sikkert er at Ridsdale svarte noe sånt som ”Greit det, David. Du skal få de spillerne du peker på, men stakkars deg hvis vi ikke lykkes neste år!”

Høsten 2001 var oppløftende resultatmessig og Leeds ledet ligaen ved juletider. Men undertegnede synes likevel spillet ikke satt like godt. Det var liksom litt rusk i maskineriet. Det tror jeg skyldes flere faktorer. DOL jobbet nå under press og humøret hans svingte voldsomt. Hele tiden var det snakk om nye innkjøp. Spillerne i klubben måtte indirekte føle at de ikke var gode nok. Og kjøpene kom:

Høsten 2001:
• Seth Johnson, £ 7 mill. fra Derby i oktober.
• Robbie Fowler, £ 11 mill. fra Liverpool i november.

Samtidig ble disse tilbudt fantasilønninger. Fowler tjente vel et sted mellom £ 70 – 80.000 i uka. Det sies om middelmådige Seth Johnson at da han ble tilbudt kontrakt hadde han forventet £ 25.000 i uka, noe han gladelig ville sagt ja til. Ridsdale tilbød uten foranledning en lønn på £ 37.500 i uka, noe som sjokkerte både Johnson og agenten hans! Fra før hadde bl.a. Ferdinand og Viduka solide ukelønninger i klasse med Fowler. Tidligere var Leeds kjent for å være restriktive og tilbakeholdne med lønningene. Nå var det nærmest blitt frislepp. Når man vet at de fleste i troppen tjente i området £ 20 – 30.000 i uka, virket alle disse innkjøpene demoraliserende både økonomisk og sportslig.

Helt opp til nylig har finansieringene av alle spillerkjøpene vært en godt bevart hemmelighet. Rundt juletider 2003 kom imidlertid de sjokkerende nyhetene om at mange av Leedsspillerne ”kjøpt” etter 1998 var på leasingkontrakt i Leeds! Dette gjaldt Mark Viduka, Eirik Bakke, Seth Johnson, Dominic Matteo, Michael Duberry, Danny Mills (nå på utlån til Middlesbrough) og Michael Bridges (utlånt til Newcastle). Det er grunn til å tro at mange av de spillerne som nå er solgt videre også var leaset. Det gjelder bl.a. Keane, Ferdinand, Fowler og Dacourt. Ikke nok med det. Vanligvis vil det være sånn at når man leaser en bil eller et TV eller noe annet, kan man etter noen år kjøpe bilen eller TVen til en relativt billig penge etter en viss avskriving. I mellomtiden har man betalt dyrt for selve leia. I tilfellet Viduka er det nevnt at Leeds har betalt store summer i leasingen av ham til et firma registrert på Guernsey. Men i mellomtiden har prisen for kjøp av Viduka steget fra £ 6 mill. til £ 7 mill. Slå den!

Som nevnt, dette visste bare de færreste før alt ble avdekket nylig. Det vi supportere imidlertid fikk informasjon om, var et langsiktig lån Leeds inngikk i 2001. Klubben hadde behov for refinansiering av div. lån, samt ”noe” ekstra i tillegg. Beløpet var formidable £ 60 mill. Lånet fra M&G i London og MetLife og Teachers i USA var langsiktig, dvs. med en nedbetalingstid på 25 år. Som sikkerhet ble stilt inntektene fra billettsalg år for år i 25 år. Leeds er Englands tredje største by og interessen rundt laget har alltid vært stor. Derfor ble et slikt lån sett på som bankers. Personlig reagerte jeg negativt på meldingen om dette langsiktige lånet. Jeg syntes den gang og synes fremdeles at det hele egentlig var svært kortsiktig. En gjeld på £ 60 mill. er svært mye å overlate etterkommerne! Hva ville fremtidens spillere og støtteapparat mene, for eksempel 15 år frem i tid, om dette lånet? Ville de ha glede av det eller ville det bli en byrde, et dårlig minne om gammel moro?

Dette var galskap satt i system. Man kan lure på hva som ridde det daværende styret med Peter Ridsdale og Allan Leighton i spissen. Vi fikk ofte høre i tiden rundt årtusenskiftet at verdien på spillerne man hadde anskaffet seg bare økte og økte. Europeiske klubber var hele tiden på jakt etter stjernene i Leedsgalleriet. Og prislappene var nesten astronomiske. Australierne Kewell (fra egen stall) og Viduka hadde en pris i området £ 20 – 25 mill. hver. Bowyer var verdt £ 15 mill., Woodgate £ 15-20 mill. osv. Leeds skulle ved til og med ha fått et bud fra Barcelona på £ 8 mill. for Ian Harte! Ved en anledning uttalte DOL at han ikke ville selge Ferdinand om så tilbudet var på £ 60 mill.! Leeds hadde kjøpt spillere for nesten £ 100 mill., men verdien på disse mente man var minst det dobbelte. Derfor var det ingen fare ved å bruke penger man ikke hadde, ta opp lån eller inngå leasingkontrakter. I tilfelle man skulle trenge penger var det bare å selge en spiller eller to.

Det heter jo i visdomsordet at intet tre vokser inn i himmelen. Slik visdom måtte det daværende styret ha vært ukjent med. I 2001 slo konsekvensene av Bosman-dommen inn med full kraft. Tidligere hadde klubbene full råderett over sine spillere, også når kontraktene var gått ut på dato. Nå kan ettertraktede spillere gå ut kontraktstiden, velge seg en ny klubb og stikke ”sign-on-fee” i egen lomme. Gamleklubben sitter igjen med ingenting. Dette har Leeds opplevd i rikt monn. Samtidig har TV-inntektene falt dramatisk. I England gikk bl.a. ITV konkurs. Dette hadde ringvirkninger på de andre selskapene.

For de som vil lese mer om de økonomiske krumspringene Leeds United bedrev i perioden 1998 – 2002 (hovedsakelig), kan det anbefales å lese en meget informativ artikkel i The Guardian med den talende tittelen ”Money to burn”, skrevet av Brian Cathcart 7. mars i år:
http://football.guardian.co.uk/print/0, ... 03,00.html

Nevnes må også voldssaken der Woodgate og Bowyer ble tiltalt. En sen januarnatt i 2000 ble en ung, asiatisk student overfalt utenfor en nattklubb i Leeds sentrum. Denne saken skulle forfølge spillerne og klubben i nesten 2 år. I desember 2001 falt dommen. Woodgate ble dømt til 100 timers samfunnstjeneste, Bowyer ble frikjent. Samtidig ga DOL ut en bok kalt ”Leeds on Trial”. Jeg har ikke personlig lest boken, men den ble ikke godt mottatt innad i klubben. DOL leverte bl.a. en bredside mot Woodgate og Bowyer, og Ridsdale var heller ikke fornøyd med boken. Om ikke forholdet Ridsdale/ O`Leary var kjølig fra før, ble kommunikasjonen dem i mellom betydelig dårligere nå. Saken Bowyer/ Woodgate var alvorlig nok og kan ha utgjort forskjellen på CL – ikke CL sesongen 2001/ 2002.

Nyåret 2002 ble en fryktelig periode for Leeds United. I løpet av to måneder vant ikke Leeds en eneste kamp, tapte mot Cardiff i FA-cupen (3. runde), 3 tap og 4 uavgjorte i serien, samt tap mot Feyenoord i UEFA-cupen. Leeds raste nedover tabellen og endte til slutt på 5. plass, også denne gangen èn plass bak CL-kval. Som en følge av dette fikk DOL sparken. Siden dette har det bare gått nedover og nedover. Leeds ansatte sjarlatanen Terry Venables som ny manager sommeren 2002. Han hadde veldig tro på sitt stjerneformasjonssystem, som skulle forvirre motstanderne. I stedet ble man forvirret selv. Han hadde en urokkelig tro på en australsk midtbanemann ved navn Paul Okon, som kom fort og forsvant fort. Det siste Ridsdale gjorde som formann var å sparke Venables og hente inn Peter Reid. Før dette hadde Leeds fremlagt et regnskap som viste £ 17,2 mill. i minus før skatt. Hele tiden ble fansen og resten av verden ført bak lyset av hvite løgner. Økonomien var ”slett ikke dårlig”. Ferdinand ”skulle slett ikke selges sommeren 2002 og i hvert fall ikke til ManU”. ”Woodgate representerte arvesølvet og skulle ikke selges”. Likevel gikk han før overgangsvinduet lukket i januar 2003. Etterpå fikk vi høre at salget ”ikke var strengt tatt nødvendig, men det kunne være greit å ha litt penger i bakhånd i klubben”.

Høsten 2003 ble Peter Reid sparket som den tredje i rekken. Alle disse skal ha sine fallskjermer, kostnader beregnet til £ 8 – 10 mill. Leeds har også her hatt åpne kraner.

Den kjøpeholdningen som har ridd Leeds generelt og David O`Leary spesielt er i grunnen merkelig. DOL gjorde en glimrende jobb da han tok over klubben i 1998. Ved å benytte egne talenter havnet Leeds på en 5. plass. I stedet for å bygge tålmodig stein på stein, skulle det kjøpes og kjøpes. Nå er DOL i Aston Villa. Vi har allerede hørt hans beklagelser over de små ressurser Aston Villa har. Men Aston Villa har klatret jevnt og trutt på tabellen og er nå bare 5 poeng bak den viktige 4.plassen. Egentlig gjør DOL en god jobb! Like fullt skal der jamres over manglende ressurser og spillere man ikke får kjøpt.

Hvilken lærdom kan man trekke av det som har skjedd i Leeds United?

1. Bruk ikke penger du ikke har!
2. Ha tålmodighet! Et hus bygges stein for stein.
Masinga

Brukeravatar
Thomp
Quizmaster
Quizmaster
Innlegg: 258
Registrert: fre mar 12, 2004 12:16 pm
Sted: Hagan Nittedal

Legg inn av Thomp » tor apr 08, 2004 9:39 am

Fantastisk redegjørelse, og forklaring her Masinga!!!!!!! jeg prøvde å gjøre det samme under et annet tema for en stund siden, men dette var glimrende. :)

Jeg mener ihvertfall at hovedårsaken til kollapsen i Leeds skyldes en mann, P. Ridsdale :evil:

pidea
Innlegg: 17
Registrert: fre mar 12, 2004 11:32 am
Sted: Oslo
Has thanked: 3 times

Legg inn av pidea » tor apr 08, 2004 4:24 pm

Helt enig med Thomp, en alldeles utmerket gjennomgang av Leeds`heller triste historie/utvikling siste årene Masinga!
Det verste, tror jeg, er at selv om Leeds mot alle odds skulle klare å berge plassen i PL i år, så kommer det til å bli steintøft de nærmeste årene økonomisk og da også sportslig.
Den siste kampen mot Leicester, var nervepirrende nok bare den...
M.O.T.

Mvh Pidea.

Brukeravatar
Kakemonsteret
Innlegg: 533
Registrert: lør feb 21, 2004 2:00 am
Sted: Mørkved

Legg inn av Kakemonsteret » fre apr 09, 2004 10:47 pm

I morra er det klart for en enormt viktig kamp for Leeds og Blackburn. Den eventuelle taperen får en enorm jobb med å komme seg opp fra søla, og det vil se tynt ut for vidre Premier Leauge spill neste sesong. 29.november var sist Rovers sist vant hjemme på Ewood, det er samme datoen som sist Leeds vant på bortebane. Souness sier dette er den viktigste kampen i hans karriære som Blackburn manager. Leed virker som de har begynt på en viktig poenghøsting, noe Blackburn ikke har til felles. Smith og Viduka er i form og dette kan bli farlig. Blackburn stiller med Amoroso tilbake i mitdforsvaret etter et langt skadeavbrekk, og mest sansynlig med talentet Jonathan Stead på topp. La oss håpe på det beste og at alle poengene blir igjen på Ewood Park :D

-Kake, som fortsatt tror på julenissen! ARTE ET LABORE!
-<@Arte Et Labore@>-

pidea
Innlegg: 17
Registrert: fre mar 12, 2004 11:32 am
Sted: Oslo
Has thanked: 3 times

Legg inn av pidea » lør apr 10, 2004 5:15 pm

10/4 2004: Blackburn-Leeds 1-2.
Tror du fremdeles på julenissen Kakemonster???

M.O.T.

Mvh Pidea.

Brukeravatar
Kakemonsteret
Innlegg: 533
Registrert: lør feb 21, 2004 2:00 am
Sted: Mørkved

Legg inn av Kakemonsteret » tir apr 13, 2004 3:29 pm

Ja, etter 4 mål borte mot Fulham tror jeg på julenissen igjen! :)
-<@Arte Et Labore@>-

Brukeravatar
Nokia
Innlegg: 3759
Registrert: søn feb 22, 2004 2:54 pm
Sted: Bodø

Legg inn av Nokia » lør apr 17, 2004 11:57 am

Dæven for et innlegg,. Her er det neon som har gjort hjemmeleksa si !! :mrgreen:

Brukeravatar
Stormen
Innlegg: 233
Registrert: tir apr 06, 2004 3:25 am
Sted: Bergen

Legg inn av Stormen » søn apr 18, 2004 11:36 pm

Må ikke spøke med Blackburn.. ikke se bortifra at Scums drar derifra med 0 poeng :wink:

Brukeravatar
Masinga
Innlegg: 2064
Registrert: man feb 23, 2004 10:58 pm
Sted: Oslo

Legg inn av Masinga » man apr 19, 2004 7:43 am

For Leeds sin del må vi bare håpe på at nedturen for Man. City fortsetter! Kurven til Leeds er stygg, men City`s er styggere. De har vel vunnet noe slikt som 2 på de siste 23 kamper.
Masinga

Svar